Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie Bílých hadů

Od foglarovského klubu ke skautskému oddílu...

 

Obrazek

Bránit pravdu, toť náš úkol,
chránit vodu, lesy vůkol.
Bílí hadi ve dne v noci
připraveni ku pomoci!

 

 

Historie BH okem fotografa:

 

skaut-junak-studenka-bili-hadi.jpg18. listopadu 1996 založili Zuzka, Choroš a Ampovičachpi (bylo jim 7–10 let) klub Bílí hadi, inspirovaný knihami Jaroslava Foglara. První naše samostatné výpravy směřovaly zejména k Mlýnské strouze a do polí v okolí Studénky, s rodiči jsme několikrát vyrazili na chatu k Valašské Polance, která se v průběhu následujících let stala útočištěm pro řadu našich výprav, táborů a roverských akcí. Na jaře jsme se tam poznali s oldskautkou Tiki, která se později zúčastňovala mnoha našich akcí a nakonec několik let byla i naším členem. V červenci 1997 se konal první tábor nazvaný Tábor zmatků. Tábořili jsme u Ampovi na zahradě v blízkosti Mlýnské, pak přišly stoleté záplavy, a tak jsme se museli přestěhovat ke klubovně na Požárnické ulici, kde jsme tábor dokončili. Na zahradě u klubovny se pak konaly i tři tábory následující.

Tábor dešťů v létě 1998 byl památný účastí pouhých dvou členů (Zuzka a Choroš). Věřili jsme, že před sebou máme dlouhou řadu bílohadovských táborů, a nechtěli jsme ji hned na začátku přerušit, což se povedlo :-). Rok 2000 byl dobou našich prvních velkých výprav do Podbeskydí na místa, kam jezdíme dodnes – tehdy jsme si „objevili“ např. Ženklavské lesy. Řada studéneckých táborů byla ukončena Táborem letících oblak. V roce 2001 jsme rodičovstvem byli konečně uznáni způsobilými pro táboření na chatě u Valašské Polanky.

-151--2003-poodri.jpgŠestým rokem (2001/2002) nastalo nejúspěšnější klubovní období, stoupal také náš zájem o skauting. Na výpravy s námi začal jezdit nováček Václavka, ale pomalu přestávala Ampovi. V dubnu 2002 jsme se poprvé zúčastnili skautského srazu na Ivančeně. Na Tábor ohňů se poprvé na pár dní přijela podívat i Tiki a jezdila pak s námi dalších několik let. V sedmém roce BH nastala druhá krize týkající se nálady a tak trochu i programu, z které nás dostal náš nejzdařilejší klubovní tábor – Tábor cvrčků (2003). Poprvé se konala táborová dvoudenní výprava (Vizovické vrchy). V dalším (osmém) roce jsme začali plnit skautské stupně zdatnosti a připravovat se na změnu v oddíl, kterou jsme plánovali na příští rok. Tábor skautského slibu (2004) trval plné tři týdny. Do rukou Tiki jsme (Zuzka, Choroš a Václavka) složili skautský slib a stali se tak vzdáleným oddílem střediska Bratří Mašínů v Praze. V srpnu jsme uspořádali první putovní tábor – Beskydy.

 

skaut-junak-studenka-bili-hadi-5.jpgV září 2004 zahajujeme 9. rok Bílých hadů už jako skauti. Během podzimu probíhá nábor nováčků (do historie tak jako naši první skauti vstupují Peca, Datel, Eliška, Radka a Monika). Oficiální vůdkyní oddílu se stává Tiki, protože jako jediná má vůdcovskou zkoušku. Stěhujeme se do nové klubovny na Veřovické ulici.  Na Táboře nováčků – posledním u Valašské Polanky – Václavka jako první Bílý had získá Tři orlí pera.

10. oddílový rok z hlediska počtu členů není nejšťastnější – dva lidé odchází a přichází pouze jeden nováček – Márfy. Z toho důvodu musíme pár akcí zrušit pro nedostatek účastníků. Zato ale v oddílku panuje přátelská a pohodová atmosféra, zavádíme také různé novinky, např. odborky. skaut-junak-studenka-bili-hadi-6.jpgValašská Polanka přestává být naším jediným cílem a začínáme jezdit po skautských základnách – první takovou výpravou je Indiánské léto 2005 na Dynčáku u Velkých Karlovic. Zuzka s Chorošem úspěšně absolvují čekatelské zkoušky. Tábor na Bobřím jezeře (2006) je prvním z řady sedmi táborů u Skleného nad Oslavou. Radka, Eliška a Datel tam jako první odchovanci našeho oddílu složí svůj skautský slib.

Na podzim 2006 oslavujeme naše první desetiletí, oddílek však stárne a příliš se nerozrůstá. Pomalu začínáme zavádět družinový systém. Márfy se stěhuje do Bílovce a stává se tak naším prvním dojíždějícím členem. V následujících letech máme přespolních členů čím dál tím víc. Oddíl zdvojnásobit a hlavně omladit se nám podaří o rok později (mezi nováčky jsou např. Daník a Hynek). Začíná s námi jezdit Babočka, maminka Zuzky a Choroše.

skaut-junak-studenka-bili-hadi-7.jpgRok 2008/2009 má být posledním rokem BH, protože Zuzka a Choroš odcházejí nebo se chystají odejít na studia mimo Studénku a oddíl nemá kdo převzít. Z toho důvodu už ani nepřijímáme nováčky, jako jediná výjimka přichází Radek. Končíme Táborem posledního ohně, mezitím ještě Zuzka s Chorošem absolvují Jesenický vůdcovský lesní kurz.

14. rok BH už nemá být, ale po dvouměsíční pauze se oddíl na podzim 2009 podaří obnovit. Bohužel se však nevracejí zdaleka všichni, takže na podzim zažíváme největší členskou krizi všech dob. Situace se zlepší během zimy a jara, když postupně přijde několik nováčků (např. Alf, Šyška a Mirek). Zajímavostí tohoto a příštího roku je to, že kromě vedení máme samé přespolní členy. Zařizujeme novou klubovnu opět na Požárnické ulici. Na velmi zdařilém Táboře slunce Márfy jako úplně první Bílý had dokončí Druhý stupeň skautské zdatnosti. Se staršími členy obnovujeme tradici srpnových puťáků, tentokrát jedeme na Chřiby.skaut-junak-studenka-bili-hadi-8.jpg

Náš 15. rok je v mnohém přelomový a plný novinek. Registrujeme se ve středisku Polanka nad Odrou. Obnovujeme družinový systém – vznikají tak družiny Čmeláci a Lamy. Koná se také několik nových akcí – poprvé o Vánocích zpíváme koledy v ústavu sociální péče, podílíme se na Tříkrálové sbírce a dětském dni, účastníme se okresního kola Svojsíkova závodu.

Rok 2011/12 je významný tím, že oddíl rozšiřujeme o věkovou kategorii vlčat a světlušek (naší historicky první světluškou je Čilli). Celý rok včetně tábora se nese v duchu stého výročí vzniku českého skautingu. Tábor skautského století se posedmé a naposledy koná na Bobřím jezeře, o rok později (2013) táboříme na Melečku u Žimrovic a pak už každý rok jinde.

dsc_0091.jpgNa podzim 2012 probíhá reorganizace družin, jejíž výsledek je následující: vůdcovsko-technická družina Vorvaňů, skautská družina Krocanů, vlčácko-světluščí družina Papoušků a nová družina benjamínků Cvrčků pro prvňáky a předškoláky (jako benjamínci u nás začínají např. Méďa, Honza či Žabka). V průběhu roku 2013/14 počet členů poprvé překročí třicítku :-). Takže následně se Papoušci dělí na dvě samostatné družiny vlčat a světlušek, a později se osamostatňují i schůzky jednotlivých věkových kategorií. V roce 2018 pak z kapacitních důvodů rušíme Cvrčky.

V období pandemie covidu vyvíjíme činnost hlavně prostřednictvím soutěží a výzev na dálku a příležitostných online schůzek, podaří se nám improvizovaně oslavit 24. výročí i Vánoce a zorganizovat dvě individuální výpravy. Dnes máme dvě družiny skautské, dvě vlčácké a světluščí a jednu dospěláckou a celkem je nás okolo čtyřiceti.

 

 

Tábory:

1997: Tábor zmatků (Studénka)

1998: Tábor dešťů (Studénka)

1999: Tábor komárů (Studénka)

2000: Tábor letících oblak (Studénka)

2001: Tábor pod Parhůněm (Valašská Polanka)

2002: Tábor ohňů (Valašská Polanka)

2003: Tábor cvrčků (Valašská Polanka)

2004: Tábor skautského slibu (Valašská Polanka)

2005: Tábor nováčků (Valašská Polanka)

2006: Tábor na Bobřím jezeře (Sklené nad Oslavou)

2007: Tábor chleba, vody a woodcraftu (Sklené nad Oslavou)

2008: Tábor zkázy (Sklené nad Oslavou)

2009: Tábor posledního ohně (Sklené nad Oslavou)

2010: Tábor slunce (Sklené nad Oslavou)

2011: Tábor nočních bouří (Sklené nad Oslavou)

2012: Tábor skautského století (Sklené nad Oslavou)

2013: Tábor na Melečku (Žimrovice)

2014: Tábor v Údolí káňat (Děrné)

2015: Tábor pod Širokým dubem (Staré Hutě)

2016: Tábor písní (Horní Jelení)

2017: Tábor žab (Polná)

2018: Tábor přátelství (Staré Hutě)

2019: Tábor myší (Rešice)

2020: Tábor pohody s plchem (Držková)

2021: Tábor nočního ticha (Polná)

2022: Tábor vosího kousnutí (Podhoří na Moravě)

2023: Tábor lišek (Budislav u Litomyšle)

 

 

Puťáky:

dsc_0713.jpg2004: Beskydy

2005: Žďárské vrchy

2006: Bílé Karpaty

2010: Chřiby

2011: Jeseníky

2012: Muráňská planina

2014: kolem Moravice

2015: rybníky Vysočiny

 

junak-studenka.jpg

-19--2005-tabor-novacku---lacnovske-skaly.jpg

skaut-studenka--4-.jpg

-181--11.7.2004-zuzka-slibuje.jpg

img_0028---kopie.jpg

p--290-.jpg

skaut-studenka--3-.jpg