Jdi na obsah Jdi na menu
 


Houbařská výprava k Bílovci, 14.9.2019

16. 9. 2019

dsc_0943.jpg

Na první výpravu roku jsem vyrazili do dosud neznámých končin - k Bílovci do údolí potoka Jamníku. Vlakem a autobusem jsme dojeli do Výškovic, u nichž se nachází nová dřevěná rozhledna. Na tu jsme nejen vylezli, ale také si ji nakreslili, a pak už jsme zamířili do lesa. Rostla spousta hub, takže náš postup nebyl zrovna rychlý, zato košík se utěšeně plnil.

Obědová pauza byla u rybníka, kde také začala celodenní hra, při níž jsme se postupně dozvěděli různé zajímavosti o houbách, zimním spánku ježků, veverčích zásobách nebo odlétání ptáků na jih. Ke každému tématu byla malá hra a taky seznamovací aktivitka - zjistili jsme o druhých nejen to, co rádi jedí nebo kde byli o prázdninách, ale i to, kde nejraději spí nebo co by si vyčarovali, kdyby to uměli.

Další větší zastávku jsme měli u kapličky pod Bítovem a pak už to až k Bílovci šlo rychle, protože probíhala pozorovací soutěž, při níž měly skupinky co nejrychleji objevit nejrůznější stromy, můstky a pařezy podle fotek. Mnozí to vzali až tak vážně, že od jednoho objektu k druhému sprintovali. 

Pak už nezbylo než přejít Bílovec, stavit se do cukrárny, na nádraží zhodnotit výpravu a rozdělit nalezené houby. Doma jsme byli před šestou - počasí nám vyšlo parádně, trasa byla moc pěkná, jen škoda, že nás bylo tak málo.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Houbařská výprava k Bílovci, 14.9.2019