Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pálava, 5.-8.5.2017

10. 5. 2017

Prodlouženého víkendu jsme využili k mimořádné akci - průzkumu Pálavy. Základnou se nám stala bývalá vinařská bouda mikulovských skautů u obce Klentnice, což se ukázalo jako nanejvýš strategická poloha, protože jsme to všude měli blízko a zvládli jsme toho prochodit opravdu maximum. Kvůli omezené kapacitě chatky to byla výprava určená pro starší členy oddílu, nakonec nás vyrazilo devět.

dsc_0587.jpg

Páteční odpoledne padlo na cestování - nejprve vlakem do Břeclavi, poté autobusem přímo do Klentnice. K chatě na kraji vinohradu jsme došli skoro za tmy, zabydleli jsme se a brzo šli spát.

 

V sobotu jsme vstali brzy, a zatímco si ostatní vařili polívky a kaše k snídani, Zuzka s Kari došly do klentnického obchůdku pro zásoby.

V devět hodin jsme vyrazili směr Děvín, nejvyšší vrchol Pálavy (554 m). Obklopovaly nás nádherné výhledy, vápencové skály, zelenající se lesy, neznámé kytky, které jsme si hned určovali. Z Děvína jsme po hřebeni pokračovali na Dívčí hrady, zříceninu ze 13. století, jejíž malebnost a fotogeničnost zásadně narušovaly davy turistů.

Následoval sestup jarním lesem a poté vinicemi do Dolních Věstonic, známého sídliště lovců mamutů, kde došlo na kofolu. Nutno poznamenat, že paní hospodská byla zřejmě přepracovaná a označila naše členstvo jako haranty, což se jich zpočátku dotklo, ale přiznejme si, že jsou chvíle...

Po břehu Novomlýnské nádrže, největší vodní plochy na Moravě, jsme si to namířili do Pavlova, kde k všeobecnému pohoršení neměli zmrzlinu. Odtud jsme vystoupali zpět pod Dívčí hrady a nádherným úbočím Děvína se vraceli ke Klentnici. Opět výhledy, skalní kytky na vápencových balvanech a sluníčko zapadající za hřeben.

Večer jsme opékali párky, pozorovali přelétající horkovzdušný balón, psali kroniku a různě neorganizovaně dováděli. Měli jsme za sebou asi 18 km, a tak nejenže jsme vytuhli již před desátou, ale ráno jsme dokonce spali až téměř do osmi.

 

dsc_0671.jpg

V neděli jsme opět vyrazili v devět, ranní oblačnost se rozplynula a skoro celý den byl slunečný. Nad Klentnicí jsme vystoupali k parádní zřícenině Sirotčího hradu, jejíž zbytky se tyčí na strmých skalách. Když jsme vše důkladně prolezli, vrhli se haranti na bojovou hru vyvolávání čísel, čímž se rázem proslavili mezi přítomnými turisty.

Následoval výstup na Tabulovou horu (459 m), z jejíhož travnatého vrcholu se otevíraly úžasné výhledy na naši včerejší trasu. Oklikou pod skalnatými stráněmi Tabulové hory jsme se vrátili do Klentnice. Během čekání na zmrzlinu v místní kavárně přišla vydatná, ale krátká přeháňka. Během další cesty nás pak chytily ještě dvě, jinak jsme celý víkend měli skvělé slunečné počasí.

Posledních pár kilometrů jsme ušli po děvínské naučné stezce pod fotogenickými bělostnými skalisky. Večer byl opět odpočinkový a brzo jsme šli spát.

 

dsc_0878.jpg

V pondělí ráno jsme se sbalili a po snídani a úklidu chaty se autobusem přesunuli do Mikulova, kde nás čekala prohlídka jeskyně Na Turoldu. Byla zajímavá a největší nadšení vzbudili netopýři visící ze stropu.

No a pak už jen nanuky a přesun přes celé město na nádraží. Cestování proběhlo bez komplikací, pominu-li rozdováděnost některých našich individuí. V pět hodin jsme byli ve Studénce, uchození, ale plní zážitků. Zvládli jsme 38 km a viděli jsme toho opravdu hodně.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Pálava, 5.-8.5.2017