Jdi na obsah Jdi na menu
 


Předtáborové putování Hostýnskými vrchy, 15.-17.6.2012

20. 6. 2012

Po deštivém týdnu nastal krásný letní víkend a my jsme vyrazili na poslední výpravu roku. Jak už se stalo tradicí, byla to výprava putovní, a to do nových končin – Hostýnských vrchů. V pátek už bylo šest pryč, když jsme vystoupili v Bystřici pod Hostýnem a vykročili vzhůru za neustálého šputání, dopování se bonbóny, vyhlížení rozcestníků do bodovací soutěže apod. Hostýn jsme zatím minuli a pokračovali na vrch Skalný, kde na kraji lesa s úžasným výhledem do údolí i na hostýnský chrám jsme se utábořili. Bylo už pozdě, tak po studené večeři jsme šli postupně spát.

Sobota – vstávali jsme chvíli po sedmé, skupinky si uvařily snídani, sbalili jsme, prolezli místní skály, vyhlásili celodenní pozorovací soutěž a vyrazili. První větší zastávka byla na zřícenině Obřany, kde proběhla první čtená zkouška letošního táborového divadla. Obědvali jsme u Machovy studánky a o půl kilometru dále jsme měli druhý chod v podobě kofoly, pohárů apod. v chatě na Tesáku. Následně jsme se rozhodli vrchol Čerňavy podejít po vrstevnici, což se zpočátku dařilo, ovšem ve chvíli, kdy jsme se zpět měli napojit na značku, jsme lehce zbloudili, takže výsledek byl ten, že jsme na té Čerňavě stejně skončili. Čili o půl šesté večer jsme mohli konstatovat, že do cíle nám chybí stejné dva kilometry jako před třemi hodinami na Tesáku . Utábořili jsme se pod Čerňavou u potoka a po večeři ještě šli prozkoumat další dávku skal.

p6172186.jpgNeděle byla mimořádně horká. Během dopoledního putování jsme si zahráli poslední úsek Kriminálky – byly to tři disciplíny míření a největší úspěch měla ta, kdy se míčkem trefovalo do pohyblivého terče neboli pobíhající Zuzky se zavázanýma očima . Minuli jsme louku s kriticky ohroženým snědkem pyrenejským, zatopený lom a zastavili se na kraji Chvalčova. Kromě oběda tam proběhlo menší čvachtání v říčce a hra a pak už nás čekal prudký výstup na samotný Hostýn, kam jsme se s vypětím všech sil nakonec úspěšně vyškrábali. Nejprve jsme si zašli na rozhlednu, pak na kofču a nakonec jsme nakoukli i do chrámu. Ve čtyři nám jel autobus do Bystřice a úmorným cestováním výprava skončila.

Urazili jsme bezmála 30 kilometrů a všichni účastníci, včetně nováčků, to zvládli velmi pěkně, takže chválíme!