Jdi na obsah Jdi na menu
 


Roverská expedice do Londýna, 8.-15.4.2012

21. 4. 2012

p1010348.jpgV jedné slabé chvíli (bohužel si již nepamatujeme, který zpropadený den to byl), jsme Daníkovi neuváženě slíbili cestu do Londýna. Ještě dlouho jsme netušili, co nás doopravdy čeká, a na jak dlouho toto rozhodnutí ovlivní naše životy. Netrvalo dlouho a k celé akci se nadšeně připojil i bratr Radek. Vzhledem k naší studentské finanční situaci a dobrodružným povahám jsme se rozhodli pojmout celou akci extrémně nízkonákladově. Letenku jsme zakoupili u společnosti WizzAir s plánovaným odletem z Brna a s předpokládaným příletem na letiště Luton.

První zádrhel se překvapivě objevil již na letišti v Brně a nezpůsobil jej nikdo jiný než Daník. Jeho batoh značně přesahující limit nešel ani s použitím hrubé síly nacpat do zkušebního boxu. Rovněž Daníkovo pojetí 100 ml kapalin bylo zvláštní, neboť s sebou pašoval úplně nový 250 ml sprchový gel, který vzápětí musel vyhodit do koše. Dále se situace vyvíjela příznivě až do chvíle, kdy jsme dorazili na pasovou kontrolu v Londýně. Pán za přepážkou byl docela příjemný, bohužel po nás však požadoval potvrzení rodičů, že s námi chlapci mohou cestovat. Nic takového jsme neměli, ale na pána příznivě zapůsobilo, že jsme skauti. Po chvíli mírného napětí jsme nakonec byli vpuštěni do britského království.

Po zdlouhavé cestě všemi možnými dopravními prostředky (vystřídali jsme toho dne vlak, autobus, letadlo, autobus, vlak, metro a vlak), jsme o půl dvanácté večer dorazili do cílové stanice Sydenham Hill. Vzápětí jsme dorazili do skautského centra, kde nás vítal rozespalý, a tudíž i částečně rozmrzelý, Gordon. Po vstupní instruktáži spojené s prohlídkou našeho ubytování jsme konečně ulehli ke spánku, zaslouženému a spravedlivému.

p1010470.jpg

Zbytek týdne se nesl v přírodně-kulturním duchu. Každý den jsme vyrazili v devět hodin a vraceli se až večer. Choroš měl plánek města s barevně zaznačenými denními výlety. Byli jsme nadmíru spokojeni. První den jsme kvůli menší nepřízni počasí navštívili obrovské Národní muzeum. Dále jsme si udělali krátkou procházku po nejznámějších památkách, jako jsou Houses of Parliament a Trafalgar Square. Následující den jsme věnovali Greenwichi, kde je krásný park, Queen´s House a samozřejmě nultý poledník. Další den jsme navštívili Národní přírodovědecké muzeum a Hyde park. Ve zbytku týdne jsme si prohlédli další významná místa, jako byl Tower of London, Tower Bridge, válečné muzeum…

Zajímavé situace jsme zažili i vzhledem k rozhodnutí, že náš výlet bude pojat nízkonákladově. Např. Choroš vymyslel, že katedrálu St. Paul a Westminster Abbey navštívíme v čas mše. Obnášelo to i zpívání, což nás dost překvapilo. Na bezplatném koncertě kluci usnuli...

Rádcové se nejvíce těšili na muzeum voskových figurín Madame Tussaud, kde si to nejspíše náramně užili. Nám bylo líto peněz a slunečného dne, a tak jsme se vydali do překrásných Queen´s Gardens.

p1010515.jpgNejvětší zážitky jsme však prožili díky Daníkovi. Každý den se mu povedla nějaká perla. Největší zkrat byl nejspíš, když se snažil na Greenwichi otevřít únikový východ tak dlouho, dokud nespustil alarm.

Před odjezdem domů jsme navštívili nástupiště 9 ¾ na King´s Cross známé z Harryho Pottera. Největší radost z toho měli Daník a Klárka. Ale abychom Daníkovi nekřivdili, Radek asi zase vypadal jako nějaký překupník. Při přechodu přes pasovou kontrolu jeho a Klárku vyslýchali, jestli něco nepřeváží a jestli nemají víc než tisíc liber. Radík s úsměvem řekl, že anglicky nerozumí, tak to bylo všechno na Klárce. Nakonec jsme se všichni šťastně vrátili. Unavení, ale moc spokojení.

Zapsali Klárka a Choroš