Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skauting doma, říjen-listopad 2020

11. 12. 2020

Indiánské léto jsme stihli na poslední chvíli, hned od pondělka začalo platit omezení počtu osob na akcích na 10 uvnitř a 20 venku. Společnou oddílovku plánovanou na další pátek jsme tedy zrušili, protože bychom se nevešli do početního limitu. Místo toho měly být klasické schůzky věkových sekcí.

Poměrně typické pak bylo, že ač vyhlášená opatření měla platit 14 dní, hned v úterý ministr zdravotnictví oznámil, že v pátek vyhlásí nějaká další a ta začnou platit od pondělí. Realita byla taková, že je vyhlásil ve čtvrtek pozdě večer s platností okamžitou. Takže ve čtvrtek 8. října se ještě konala schůzka Krocanů a Lam (přičemž jsme už tušili, že to asi bude na nějakou dobu naposledy), ale páteční schůzku pro vlčata a světlušky jsme museli odvolat, jelikož nová dávka zákazů už se vztahovala i na skauting.

Po opadnutí prvotní frustrace jsme najeli na systém „dálkových soutěží“. První byla PODZIMNÍ SOUTĚŽ zaměřená hlavně na podzimní přírodu, takže mezi úkoly bylo poslat fotky z Poodří, najít co nejtěžší kaštan, najít a vyfotit houbu apod., ale také sepsat dobré skutky, nakreslit dubánka nebo splnit úkol ve Stezce. Překvapivě se zapojilo 15 lidí, což bylo mnohem více, než při podobných akcích na jaře.

Průběžně jsme také pokračovali s letošní celoroční hrou STOUPÁNÍ NA HORU, zaměřenou na rozvoj sebeovládání a pevné vůle. Každý měsíc jsme vyhlásili týdenní výzvu (bez televize, ranní cvičení…), tam už zapojení bylo trochu slabší, ale taky bylo.

Kromě toho jsme se 18. října podíleli na sázení stromků u Hladkých Životic spolu se studéneckým ČSOP, což původně měla být oddílová akce. Za nás se zúčastnilo několik Vorvaňů a Ječmen s bráchou a maminkou – díky.

bh--5-.pngV listopadu situace pokračovala beze změny, bylo tedy potřeba nějak alternativně oslavit 24. výročí Bílých hadů. (Na Splaz jsme měli jet na Severní hvězdu, která – jak známo – bývá neustále obsazená. Takže termín jsme měli rezervovaný od ledna 2019 a nic z toho nebylo.)

Vyhlásili jsme tedy další dálkovou soutěž. Hlavní úkoly byly dva: navštívit naše památné místo u Mlýnské, kde 18. listopadu 1996 začínala první schůzka, vyfotit se a vyzvednout si tam hlavolam. A udělat si nějaké dobré jídlo, zapíchnout do něj dortovou svíčku a poslat fotku. Zapojilo se zcela nečekaných 23 členů, plus fotku se svíčkou doručili i někteří Vorvani, takže jsme pohodlně splnili výzvu dát dohromady 24 svíček, když máme těch 24 let.

18. listopadu vpodvečer se také podařilo uspořádat krátkou online schůzku, ke které se nás připojilo asi dvacet. Hlavním programem byl kvíz o oddíle. Např. se tipovalo, kolik váží kroniky, na které ulici bydlí nejvíce členů, kolik členů má zvířecí přezdívku apod.

Můžeme tedy říci, že výročí se nám podařilo oslavit v rámci možností důstojně, ačkoliv už se těšíme, že naše čtvrtstoletí oslavíme normálně osobně.

 

Náhledy fotografií ze složky Výroční soutěž