Jdi na obsah Jdi na menu
 


Skautské Vánoce, 20.12.2014

23. 12. 2014

Vánoční akci jsme zahájili zpíváním koled klientům domu pokojného stáří v Butovicích, poté jsme se pěšky přesunuli do klubovny. Cestou jsme pokračovali s Hadími zkouškami – zatímco Had pamatovák většině stále uniká, spousta lidí už pokořila zkoušku Hada střelce.

V klubovně byla pauza na oběd a pak to začalo: nejprve jsme udělovali lipové lístky za další rok v oddíle, Méďa a Rejsek získali vlčácké šátky za zvládnutou nováčkovskou zkoušku, Pery, Kimi a Beruška dokončili Bronzovou stopu/lucernu. Hodnotili jsme uplynulou část roku – mnozí v ní podávali velmi dobré výkony, ledacos fungovalo, ale dávali jsme si také předsevzetí, na čem ještě zapracujeme.

junak-studenka.jpgZhlédli jsme video z Výročního splazu a vrhli se na hry: tradiční kvíz týkající se vánočních zvyků u nás i v cizině z Krocanů vyhrál Tygr, z Papoušků Vlk; ve vánoční empatii zvítězili Babočka, Alf a Vlk s Vosou. Nemohl chybět 17. ročník soutěže v odhadování počtu fazolí ve sklenici – první místa letos vybojovali Zuzka, Klárka a Pery.

Přečetli jsme si příběh o „vánočním skautovi“ a konečně se pustili do rozbalování vytoužených dárků. Do oddílu jsme si z dotací naježili spoustu výtvarných potřeb a stan, Krocani vyrobili z překližky velkého a skvělého medvěda na házení míčků. Jásot nad rozbalovanými dárky představoval legální možnost si pořádně zařvat, takže nadšený pokřik a potlesk se rozpoutával i nad takovými dary, jako byly škrabky na brambory apod. Takže příště s sebou špunty do uší. Také jednotlivci měli ze svých dárků velkou radost. Celkem bylo dárků 157, nejpřesnější odhad měli Šyška a Honza.

Stihli jsme ještě dva vánoční zvyky – jednak jsme si rozdělili jablko (kdo by v příštím roce zabloudil, vzpomene si na ty, s kým o Vánocích to jablko jedl, a najde cestu zpět), jednak jsme si vylosovali osud. Mnohým vyšlo, že získají novou odborku, ostatní se na ně budou moci spolehnout nebo že budou veselé mysli. Některé věštby byly obzvlášť trefné – známý světoběžník Choroš pozná nová místa, Babočka přihlášená na čekatelský kurz se naučí mnoho nového a Zuzka vymyslí hru, která se bude všem líbit .

Venku jsme si vyprskali pár prskavek a zakončili rok 2014 tradiční písní Bim bam. Každý ještě oddílu popřál něco do nového roku (hodně členů, hodně výprav, ať nikdo z oddílu neodejde, ať Zuzka vydrží dlouho zdravá – to bylo obzvlášť výstižné, neboť po včerejší poněkud rušné schůzce jsem téměř přišla o hlas ) a pak už jsme se spokojeně rozloučili.