Jdi na obsah Jdi na menu
 


TÁBOR NOČNÍHO TICHA 2021

11. 8. 2021

tabor-nocniho-ticha.pngPředtáborové období tentokrát bylo mimořádně náročné – nejen kvůli covidu a souvisejícím opatřením, vyhlašovaným chaoticky na poslední chvíli, ale letos nám taky odpadli čtyři přihlášení táborníci kvůli různým úrazům a nemocem. Takže nás bylo jen devatenáct, z toho tři nováčci.

Po čtyřech letech jsme se vrátili na vzdálené, avšak osvědčené tábořiště u Polné na Jihlavsku. Kvůli kůrovcové kalamitě se okolní krajina od minula dramaticky proměnila, ale i tak se nám v ní žilo pěkně. Stejně jako loni se jednalo o naprosto klidný tábor jak po stránce zdravotní, tak i co se týče počasí – bouřky chodily kolem, ale až na jednu výjimku se nám vyhnuly. Pršelo jen chvíli, prvních pár dní bylo chladno, ale pak se oteplilo a bylo to fajn.
Fíbí a Fialka složily slib světlušek, Vážka a Dino skautský slib, Jája v závěru tábora postoupila od světlušek do vyšší věkové kategorie – mezi skautky.

 

Program

t05--35-.jpgLetos jsme se o něco více zaměřili na týmové činnosti a hry. Velký prostor dostalo také zálesácké vaření, např. jsme pekli maso v zemi a trdelníky na ohni, starší skauti vyráběli a pak používali různá speciální ohniště. Největším zážitkem pro ně bylo opékání párků uprostřed rybníka, kdy si na ohniště vyrobili vor a obsluhovali ho se dvou kánoí. Jako vždy jsme také dost tvořili a vyráběli – lesní města z přírodnin, táborový časopis, náramky přežití, vypalovali jsme lupou, šili maňásky, malovali na textil, kreslili ústy či nohama.

Ve velkém tradičním závodě O Březovou medaili, v němž se utkaly čtyři věkově smíšené týmy, jsme prověřili znalost přírodnin, dopravních, mapových a turistických značek, schopnost komunikace, vybavení lékárniček a KPZ, obvazování a fyzickou zdatnost. Slavně zvítězili Dino, Veverka a Agent, ale dařilo se všem.

Proběhla série osmi přírodovědných her a programů, u kterých jsme se dozvěděli spoustu nového např. o půdě, rybnících, lípě, žábách či nočních zvířatech. Nováčci se učili rozdělávat oheň a řezat dřevo, starší zase pádlovat či zachraňovat tonoucího. Družiny podle šifrovaných instrukcí putovaly za pokladem, nechyběly zdravotnické hry s namaskovanými poraněními, noční hry.  Nezbytností na konci tábora je divadlo, které hrajeme sami sobě. Letos jsme secvičili dokonce dvě – Lamy se svými spolupracovníky hrály Noc na Karlštejně, Krocani a spol. zase Cimrmanovu pohádku Dlouhý, Široký a Krátkozraký.
O večerní sporty nebyl takový zájem jako jindy, od začátku byla na všech patrná větší únava než v jiných letech, což velmi pravděpodobně souvisí s měsíci strávenými doma. Zato jsme s velkým úspěchem pravidelně předčítali, a to knihu Agnes a Zakázaná hora.

 

Skautské zkoušky

t03--48-.jpgKromě všeobecně zaměřeného programu, kterého se účastní všichni, mohou skauti své zájmy rozvíjet při plnění podmínek tzv. odborných odznaků. Existuje varianta zkoušek pro vlčata a světlušky (1. stupeň ZŠ) a náročnější pro ty starší. Velkým přínosem je, že takový odznak se nezíská hned – chce to dlouhodobější úsilí a ochotu opakovaně zkoušet a trénovat i náročnější úkoly.
I letos se až na pár výjimek podařilo dokončit vše, co bylo rozděláno. Většina se snažila, byla iniciativní, mnozí si ledacos předpřipravili již doma.

  • Deskovkář: Čikala, Agent
  • Divadelník: Jája, Kometa, Ječmen
  • Kuchař: Kuky, Čikala
  • Plavec: Medvěd, Žabka, Agent
  • Sportovec: Fialka
  • Táborník: Jája, Kometa
  • Výtvarník: Fialka, Fíbí, Myška
  • Zdravotník: Kimi, Žabka, Vážka, Veverka

  • Noční bdění: Vážka
  • Tři orlí pera: Medvěd
    t10--45-.jpg
  • Nováčkovská zkouška: Čikala, Myška
  • Bronzová lucerna: Fíbí
  • Stříbrná stopa/lucerna: Agent, Kometa, Fialka
  • Zlatá lucerna: Jája
  • Cesta země: Veverka
  • Cesta vody: Vážka
  • Cesta vzduchu: Žabka

Šestým rokem byla možnost získat speciální Odznak liliového trojlístku pro ty, kdo zvládli tři náročné úkoly (dle svého výběru) zaměřené na sebeovládání, pevnou vůli a schopnost odříct si něco příjemného. Např. chodit před budíčkem běhat, vydržet 2 dny bez sladkostí, 2 dny pít jen čistou vodu či jít sám na noční hlídku. Úspěšných borců bylo i letos dost: Medvěd, Žabka, Kuky, Vážka, Veverka, Jája, Fialka, Čikala, Agent a Babočka.
Rovněž probíhala zkouška otužilců o titul Ochozský tuleň. Za pravidelné ranní otužování kýblem vody z potoka jej získaly tyto drsňačky: Žabka, Vážka, Fialka a Zuzka.

t07--71-.jpg

 

Výpravy

Kvůli koronaviru jsme opět oželeli oblíbenou výpravu za kulturou do zajímavého města. Což tentokrát tolik nevadilo, protože na tradiční dvoudenní výpravu jsme vyrazili do Orlovských lesů, kde se jednak v roce 1912 konal první český skautský tábor, a jednak tam jsou dvě pěkné zříceniny hradů Orlík a Lipnice a také lomy s vytesanými ústy a uchem.
Kromě toho ještě proběhly polodenní družinové výpravy do okolí.


Práce

Základem jsou kuchyňské služby určené k vaření i úklidu. Střídaly se čtyři skupinky pod vedením Babočky. Bylo vidět, že ti, kteří už nějaké tábory zažili, již vědí, co a jak, a fungovali bez problémů. Nováčci a méně zkušení se snažili, nikdo od práce neutíkal.

Dále bylo potřeba pravidelně připravovat dřevo a pumpovat vodu, což nám šlo pěkně.

Po loňské výjimce zase všichni chodili na zásobovací cesty do vesnického obchůdku. Abychom učinili zadost epidemickým opatřením, vstup do obchodu měli povolen jen čtyři nejstarší, ostatní dovnitř nesměli a sloužili jen jako nosiči.

Starší skauti si také rozdělili řadu větších i menších funkcí potřebných pro chod tábora (pokladník, organizátor nočních hlídek, šéf táborové prodejny, patron nováčků…) a mnozí je vykonávali opravdu vzorně a spolehlivě.

 

Zhodnocení

Bylo to fajn. Většina byla ráda, že jsme vůbec mohli jet, těšila se a tábora si patřičně užívala. Větší část tvořili již starší skauti, kteří se znají léta a mají spoustu společných zážitků, takže jsou dobrá parta, která je spolu ráda a užívá si i náročnější výzvy. Nováčci zapadli dobře a napoprvé fungovali bez větších problémů. Oproti jiným rokům bylo kvůli předtáborovým úrazům dost málo kluků, což některým vadilo, ale většina je zvyklá spolupracovat a kamarádit s kýmkoliv. Takže fakt, že jsme se letos mohli setkávat jen velmi omezeně, se na táboře nijak negativně neprojevil.

t13--055-.jpg

Skoro třetinu programu zodpovědně připravili a zorganizovali starší skauti, několik her si připravily i světlušky a vlčata v rámci různých odborek, což je velký úspěch a budeme v tomto pokračovat i nadále.

 

Tábor 2021 skončil, ať žije tábor 2022.

Z.

 

Náhledy fotografií ze složky Tábor nočního ticha 2021