Jdi na obsah Jdi na menu
 


TÁBOR VOSÍHO KOUSNUTÍ 2022

19. 8. 2022

2022-tabor-vosiho-kousnuti.pngLetos konečně jsme mohli tábor připravovat v klidu, bez chaotických covidových opatření, a bylo to moc fajn. Bylo nás 23-24, z toho šest nováčků.

Tábořili jsme na novém místě u Podhoří, v místech, kam ještě před pár lety zasahoval vojenský prostor Libavá, takže krajina byla liduprázdná, bez signálu. Po mnoha letech jsme si tábor stavěli vlastními silami (s oddílem z Polanky, s nímž jsme se na tábořišti vystřídali).

Byl to velmi pohodový tábor, jak po stránce zdravotní, vztahové, tak i co se týče počasí – pršelo nám jen dvakrát, jinak jsme měli vedra, ale ta v lesním stínu a u potoka byla snesitelná. Teplé noci mnohé táborníky zlákaly k opakovanému přespávání pod širákem.

Mamut, Hotanka, Pomněnka a Sasanka složili slib vlčat a světlušek, Veverka, Jája a Fox slib skautský. Kometa, Fialka, Agent a Mamut v závěru tábora postoupili od světlušek a vlčat do vyšší věkové kategorie – mezi skautky a skauty.

 

Program

t11--31-.jpgLetos jsme se o něco více zaměřili na manuální zručnost. Vlčata a světlušky stloukly lavičky k ohništi, skauti postavili houpačku. Vyráběli  jsme sluneční hodiny, barefoot sandály a mýdlo, nabatikovali si trička, malovali na sklo či břidlici, pletli klíčenky a panáčky, tkali. Skauti si vyzkoušeli vaření na dalších typech speciálních ohnišť, vlčata a světlušky svou zručnost trénovaly v Závodě Pata a Mata.

Proběhla série přírodovědných her a programů, u kterých jsme se dozvěděli spoustu nového např. o květinách, nerostech, těžbě břidlice, nočních zvířatech či ekologicky šetrném nakupování. Zdolávali jsme lanové překážky a vyzkoušeli si lukostřelbu. Družiny podle šifrovaných instrukcí putovaly za pokladem, nechyběly zdravotnické hry s namaskovanými poraněními, noční hry. Nez-bytností na konci tábora je divadlo, které hrajeme sami sobě. Letos jsme secvičili opět dvě – Jezevčíci se svými spolupracovníky hráli Saturnina, Lamy a spol. zase Cimrmanovu Švestku.

t13--001-.jpgVe velkém tradičním závodě O Březovou medaili, v němž se utkalo šest věkově smíšených týmů, jsme prověřili znalost přírodnin, dopravních, mapových a turistických značek, rozdělávání ohně, stavbu stanu další dovednosti. Slavně zvítězili Veverka, Agent a Hotanka.

Po večerech se hrály sportovní hry – ringo, lakros, fotbal, frisbee, vybíjená…, pro velký úspěch jsme pravidelně předčítali druhý díl loňské knihy, a to knihu Agnes a Ostrov stínů.


Skautské zkoušky

Kromě všeobecně zaměřeného programu, kterého se účastní všichni, mohou skauti své zájmy rozvíjet při plnění podmínek tzv. odborných odznaků. Existuje varianta zkoušek pro vlčata a světlušky (1. stupeň ZŠ) a náročnější pro ty starší. Velkým přínosem je, že takový odznak se nezíská hned – chce to dlouhodobější úsilí a ochotu opakovaně zkoušet a trénovat i náročnější úkoly.
I letos se až na pár výjimek podařilo dokončit vše, co bylo rozděláno. Většina se snažila, byla iniciativní, mnozí si ledacos předpřipravili již doma.

t13--113-.jpgDeskovkář: Kometa
Divadelník: Fialka
Hvězdář: Vážka, Veverka
Kuchař: Kometa, Fialka, Fíbí, Sasanka
Kutil: Mamut, Pavlík
Obřadník: Vážka, Žabka
Sportovec: Pomněnka, Hotanka, Špion, Pavlík
Výtvarník: Pomněnka, Hotanka, Veverka, Jája
Zálesák: Dino
Zdravotník: Medvěd

t12--177-.jpgNoční bdění: Dino, Veverka
Ranní svítání: Žabka, Vážka
Tři orlí pera: Kimi, Žabka

Bronzová lucerna: Pomněnka, Hotanka
Stříbrná lucerna: Sasanka
Zlatá stopa/lucerna: Agent, Mamut, Kometa, Fialka
Cesta země: Jája, Fox
Cesta vody: Veverka,Dino
Cesta vzduchu: Vážka
Cesta ohně: Kimi

Sedmým rokem byla možnost získat speciální Odznak liliového trojlístku pro ty, kdo zvládli tři náročné úkoly (dle svého výběru) zaměřené na sebeovládání, pevnou vůli a schopnost odříct si něco příjemného. Např. chodit před budíčkem běhat, nechat se ráno polít kýblem vody, vydržet 2 dny bez sladkostí či 2 dny pít jen čistou vodu. Úspěšných borců bylo i letos dost: Medvěd, Žabka, Vážka, Veverka, Jája, Dominik, Fialka, Kometa, Pomněnka, Sasanka, Fíbí, Mamut, Špion, Kimi a Zuzka.

 

Výpravy

 t05--13-.jpgTradiční dvoudenní výprava nás zavedla z naší táborové divočiny do civilizace, a to na hrad Helfštýn a do Teplických jeskyní. Trasa byla nenáročná, k sehnáná byla zmrzlina i suvenýry a v jeskyni jsme se příjemně zchladili, takže jsme výpravu úspěšně zvládli i v panujících hicech.

Kromě toho si ještě skauti s nejstaršími vlčaty a světluškami zašli na nedalekou zříceninu Drahotuš a další místa v okolí skauti poznali také při své velké cestě za pokladem.

 

Práce

Základem jsou kuchyňské služby určené k vaření i úklidu. Střídalo se pět skupinek pod vedením Babočky. Až na některé jedince, pro které se pobyt v kuchyni stal vhodnou platformou ke klábosení, byli všichni pracovití, snažili se, nikdo od práce neutíkal.

t11--28-.jpgKromě vaření bylo potřeba pravidelně připravovat dřevo, vozit pitnou a pumpovat užitkovou vodu, což nám šlo pěkně. Každý se také jednou zúčastnil zásobovací výpravy do obchodu. Ten jsme tentokrát měli dále než v jiných letech, ale všechny nákupní týmy to zvládly úspěšně.

Starší skauti si také rozdělili řadu větších i menších funkcí potřebných pro chod tábora uklízeč nářadí, organizátor sportů, organizátor nočních hlídek, šéf táborové prodejny, patron nováčků…) a mnozí je vykonávali opravdu vzorně a spolehlivě. Sami také zorganizovali nezanedbatelnou část programu.

 

Zhodnocení

Byl to jeden z těch lepších táborů. Sešla se dobrá parta s rovnoměrným zastoupením kluků/holek/malých/velkých, všichni spolu zvládali pěkně spolupracovat. Většina se aktivně a se zájmem zapojovala nejen do programu, ale i do plnění nejrůznějších zkoušek a výzev, nikdo nic nesabotoval, vesměs si to všichni užívali. Nováčci se osvědčili a vše zvládali bez větších problémů, ostatní jsou již zkušení a vědí, co se od nich čeká. V hodnocení tábora drtivě převažovaly jedničky, některé byly i s hvězdičkami.

 t12--002-.jpg

Děkujeme všem rodičům jednak za důvěru a podporu, jednak za potravinové i materiální příspěvky, a nejvíce pak těm, kdo věnovali svůj čas a úsilí při stavbě či bourání tábora.

Tábor 2022 skončil, ať žije tábor 2023.

Z.

 

Náhledy fotografií ze složky Tábor vosího kousnutí 2022