Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velká oddílová výprava na Pocheň, 20.-22.5.2016

24. 5. 2016

Velká květnová výprava začala zdlouhavým cestováním do jesenické vesničky Pocheň. Ačkoliv to výjimečně byla akce pro celý oddíl, tedy i benjamínky z družiny Cvrčků, nemoci a jiné vlivy zredukovaly náš počet na 18 lidí, ale i tak to bylo fajn.

f--046-.jpgVrcholem pátečního večera - poté, co jsme se zabydleli - se stala schovka na šeřící se zahradě, která pak pokračovala ve všech volných chvílích v průběhu celého víkendu a jíž se s nebývalým zápalem účastnili všichni od předškoláků až po středoškoláky...

Cvrčky pak už čekaly jen pohádky na dobrou noc, vlčata a světlušky ještě skládaly puzzle a Krocani stříhali spousty kartiček k celotáborové hře.

 

Slunečné a orosené sobotní ráno začalo rozcvičkou a snídaní, poté jsme vyrazili na průzkum blízkého okolí. Poznávali jsme kytky, zakreslovali trasu naší cesty, hráli hry a hlavně prolézali zdejší předválečné pevnůstky.

Po obědě v lese vypukla velká akční hra Vláčky. Vlaky tvořené 3-4 hráči se pohybovaly mezi pěti nádražími, na nichž obchodovaly s lentilkami a dřevem a vozily cestující. Tím si vydělávaly peníze. Situaci ovšem komplikovali Vorvani v rolích vlakových lupičů, kteří vláčky jaksepatří proháněli a v případě dopadení je obírali o cenné zboží či peníze.

Na další program jsme se rozdělili - Krocani nejprve probírali první pomoc při poranění hlavy, hrudníku a páteře, pak připravovali závod s určováním světových stran a nakonec fotili komiksy na téma skautského zákona. Vlčata, světlušky a Cvrčci mezitím malovali ilustrace k pohádce o modrém ptákovi.zf--134-.jpg

Zatímco vlčata a světlušky vyrážely na závod s buzolou, ostatní pilně pracovali na přípravě dřeva a ohniště na večer. Malý poradní oheň zahořel po večeři. Kromě nezbytného zpěvu došlo také k odtajnění základních informací o letošní celotáborové hře Stavba Kanadské pacifické železnice.

Celý den také pro starší oddíl probíhala další z letošní série zkoušek sebeovládání - dnešním úkolem bylo pít jen čistou vodu a vydrželi to všichni.

 

Neděle byla od samého rána horká a slunečná. Program začal osmibojem věkově smíšených družstev, která se utkala v překážkovém běhu, pantomimě, poznávání soupeřů hmatem, navigaci a dalších disciplínách. Cvrčci si pak v lese kreslili a starší oddíl měl velkou lesní šifrovací hru Nápisy krále Ašóky.f--180-.jpg

Pak už jen oběd, úklid, balení, poslední schovka, hodnocení, odchod na vlak a úmorné cestování domů.

Bylo to moc fajn, Cvrčci vše zvládali nad očekávání dobře a ti starší je bez problémů brali mezi sebe a pomáhali jim. Na vlčatech a světluškách jde vidět, že už tu jsou nějaký ten pátek - dá se jim svěřit práce, postarají se o sebe i o mladší. No a Krocani - ti jsou oporou oddílu už dávno. Takže díky všem!